Sök lagligt

Det är lätt att hitta den senaste filmen att tanka ner genom att söka på nätet. Flera gör det också. Att ladda ner film och musik olagligt är så vanligt att man med största säkerhet kan säga att varannan människa gör det – i olika utsträckning. Förut ansåg man att enbart kriminella ungdomar höll på med nedladdning, så är det inte. Även sjuttio år gamla människor laddar ner, tro det eller ej. I Sverige är det inte olagligt att ladda ner – det är olagligt att fildela. Oavsett så laddar man ner en film gratis, en film man vanligtvis behöver betala för – det finns bättre alternativ.

Flera sidor tillåter sina användare att se filmer gratis genom något kallat ‘stream.’ Dessa sidor kan streama olagligt eller lagligt, för att ta reda på detta måste man vara källkritisk och försöka hitta sidans policy. På dessa sidor kan man sedan antingen se filmerna eller serierna gratis – eller skaffa sig ett betalt medlemskap. Det betalda medlemskapet används då för rättigheterna till att visa filmen. Ett annat alternativ är tjänster som Netflix eller ViaPlay där man betalar en månadsavgift för att få titta på deras utbud av filmer.

För att ha musik finns en utmärkt svensktjänst – Spotify. Det är inte gratis men du betalar enbart en hundring i månaden för att få tillgång till hela världens musikbibliotek. Något som få tjänster kan skryta med.

När man söker efter musik eller film på nätet var noga med att inte ladda ner bara för att det är enkelt. Sök istället efter billiga men lagliga alternativ för att gynna artisten eller filmskaparna du gillar.