Vanliga datorproblem

Datorer har en livslängd på 5 år innan den börjar bli seg och jobbig att använda. Vid den tiden kan man välja att uppgradera datorn man äger eller köpa en ny. Under datorns liv är det dock inte säkert att inga problem kommer uppstå. Majoriteten av elektriska apparater får problem under flera år. Precis som att vi människor blir förkylda eller får huvudvärk. Datorn är en elektrisk apparat som vi dessutom brukar väldigt ofta i arbete såväl som fritid. Beroende på vad vi gör på datorn, hur väl vi tar hand om den och hur ofta vi sitter vid den avgör om problem kommer uppstå eller inte. Om du känner någon som har problem med sin dator, men själv inte kan få ordning på problemet kan hjälp med detta vara väldigt uppskattat. Varför inte ge bort dina datorkunskaper till någon som kan komma behöva ha hjälp av dem. En sådan hjälp är ett utmärkt julklappstips att ge bort till till exempel mor- och farföräldrar.

Nedan tar vi upp de vanligaste problemen och hur man löser dessa på ett enkelt sätt utan att skada sig själv och dator.

Någonting som till viss del kan minska riskerna att nedanstående problem sker är att du väljer en dator som är anpassad efter de saker som du ska använda den till. Kommer du till exempel spela över nätet så kan det kräva en dator som klarar av tunga program utan att den kraschar, samt att den inte heller blir för överhettad. Ska du istället endast använda datorn till att surfa lite då och då så behöver inte kraven vara lika höga.

Datorn fryser efter att jag suttit vid den ett tag och jag tvingas stänga av den på power-knappen.
Lösning: Det finns flera lösningar på detta beroende på vad det är som gör att datorn fryser. Kanske är ramminnet dammig eller gammalt, eller kanske att grafikkortet startade om sig själv fel. En annan anledning kan var att strömbesparingen är inställd fel. Flera har löst problemet med att datorn fryser genom att stänga av att datorn ska ställas in i viloläge. Om man går till och från datorn ofta, eller sitter och läser något och inte är särskilt aktiv vid datorn så kan den gå i viloläge till och från. Detta beteende kan tillslut få datorn att frysa sig själv. Därför är rådet att innan man börjar gräva bland uttröttat grafikkort eller dammigt ramminne, så ska man ställa viloläget till ”aldrig.”

Min dator stänger av sig själv när jag använder krävande program.
Lösning: Om man aldrig städar sin dator från damm blir den tillslut överhettad då damm fastnar i fläktarna. För att förhindra att brinna upp eller gå sönder brukar dagens moderkort stänga av sig själva. Stänger datorn av sig och är väldigt varm – städa datorn. Om det inte är problemet kan ramminnet vara orsaken. Det kan ha blivit gammalt och slutat fungera. Testa då att byta ut ramminnet om du vet att det har några år på nacken.

Program kraschar slumpartat.
Lösning: I datorn så är det ramminnet som hanterar datorns ”närtidsminne.” Med andra ord, informationen på datorn skrivs ner på ramminnet för snabbare hastighet – när ramminnet är fullt skrivs informationen ner på hårddisken vilket tar mycket längre tid och i vissa fall kraschar programmen för att informationen stressas. Kraschar program ofta kan det ha med ramminnet att göra. Städa ramminnet – dra ut och sätt i det igen. Om ramminnet är gammalt eller litet kan det vara smart att byta ut det.

Hjälp! Jag har fått ett virus på datorn.
Lösning: Rensa bort det som infekterade datorn. Du bör alltid ha ett virusprogram installerat på datorn för att förhindra att detta händer. Skulle det hända ändå så ska du göra en genomsökning av virus på datorn och sedan låta virusprogrammet ta bort det. Antispionprogram är även bra att köra efter ett virus för att hitta andra möjliga hot.
Ladda aldrig ner något som du inte vet vad det är – eller gå in på sidor med konstiga adresser.